Krilla Glass logo

Üvegékszerek

Eleinte az üveget tartalmazó ékszerek elsősorban drágaköves ékszerek pótlására, utánzására szolgáltak. A huszadik századra azonban önálló rangot kapott a míves, üvegből készült ékszer. Az általam készített ékszerek nem tiszta nemesfémből készülnek, így a divatékszer (bizsu) kategóriába tartoznak. Ugyanakkor, az egyedi, kézműves kidolgozás ill. a jó minőségű, nemesfém bevonatú (arany/ezüst/ródium) alkatrészek révén nem csak hétköznapi, hanem alkalmi öltözékhez is viselhetők.
Az ékszerek üvegrésze egyenként, gondosan kivitelezett, készítésüknél minőségi, egymással összeolvasztható üvegeket használok fel. A ragasztást erős kétkomponensű ragasztóval végzem, a lehető legjobb technikával.

tiffany medál

Tiffany üvegékszer

Kezdettől fogva szerettem volna ékszert is készíteni a gyönyörű tiffany üvegekből. Ez akkor vált lehetővé, amikor sikerült beszereznem ólommentes forrasztó-anyagot, amivel biztonságosan hordhatóvá tehetők ezek az ékszerek. Tiffany medáljaimhoz csavart drótból készítek díszítést, ettől romantikus lesz a megjelenésük. Egyes daraboknál fekete patinát használok, amely antik jelleget kölcsönöz.

Olvasztott üveg ékszer

olvasztott üveg fülbevaló

Az olvasztott (fusing) üveg ékszereknél forrasztás nélkül is szépek lesznek a szélek, hiszen a kemencében magas hőmérsékleten az üveg vágott szélei legömbölyödnek. A másik fontos különbség az üveg felhasználásában rejlik. A tiffany ékszereknél egyetlen 3-4 mm üvegdarabot használok fel, a fusing ékszereknél pedig több réteg üveglapot olvasztok egymásra. Íly módon színben és formában rendkívül változatos lesz a kész üveg, tág teret kap a fantázia és további ötletekre ösztönöz. Az üveg fémhez (pl. gyűrűalap) történő ragasztásánál gondosan előkészített felületekre, jól bevált kétkomponensű ragasztót használok. Hétköznapi viselethez (farmerhoz vagy kosztümhöz is) ajánlom. Sokféle formában és színben készülnek.

millefiori üveggyűrű

Muránói millefiori

A millefiori a velencei Muránó szigetéről származó kis üveg díszítmény. Ezek tulajdonképpen kis üveggyöngyök, melyeket több üveg összeolvasztásával, hosszú szállá nyújtásával, majd annak darabolásával készítenek. A hagyományos, muránói ékszerek többnyire nagyméretűek és számos apró virágmintát tartalmaznak (millefiori=ezer virág). Az általam készített kisebb ékszereken viszont általában csak egyetlen virág, csillag vagy körkörös motívum szerepel.

Dichroic üveg

dichroic medál

Semmi máshoz nem hasonlítható fényével, vibráló színeivel hódít ez a különleges, modern és drága ékszerüveg, melyet Magyarországon az utóbbi években kezdtek el használni. A szemlélő hol az egyik, hol a másik színt látja, attól függően, hogy milyen irányba fordítja az ékszert (dichroic: ejtsd dájkroik, jelentése két színű). Az üvegnek ezt a tulajdonságát speciális eljárással érik el: vákuumban fémoxidokat visznek fel nagyon vékony rétegben az üveg felületére. Az újabb medálok és ékszerkollekciók jelentős részénél dichroic üveget használok.

üvegékszer szett

Üvegékszer szetek

Igazi kihívás egy teljes ékszer kollekció elkészítése. Ha egy különösen szép üveggel találkozom, akkor adja magát a lehetőség, hogy nem csak medált, hanem hozzá illő fülbevalót, gyűrűt esetleg karkötőt ill. egyéb kiegészítőt készítsek.
Üveg öltözködési kiegészítők

mandzsettagomb

A szokásos üvegékszer kategóriákon kívűl sokféle öltözékkiegészítő készül a műhelyben: pl. klipsz, bross, hajcsat, mandzsettagomb, nyakkendőcsat. Valamint divatkiegészítők: kulcstartó, mobilékszer, táskadísz. Rendelésre szívesen készítek különféle egyéb kiegészítőket is (pl. ruhagombok)

További tudnivalók

Az összes fülbevaló és a legtöbb medál fémalkatrészei ezüst, ródium ill. arany bevonatúak, tehát nem allergizálnak. A gyűrűk ezüstözöttek, vagy nikkelmentes anyagúak, méretük 16-18 mm, vagy 17-20 mm között állítható. Nem minden gyűrűnél választható méret, ezt rendelés esetén jelzem.