Krilla Glass logo

Színes üvegek

Az üveget kvarchomokból, szódából, mészkőből, ill. különféle adalékanyagokból 1300-1400 fokon olvasztják össze. Színes üveg gyártásánál színező vegyi anyagokat, fémoxidokat kevernek az alapanyaghoz (kobalt, kén, szelén, arany stb.). Az olvadékot kissé lehűlve sík táblákba hengerelik, majd táblákra vágják. Mintás henger alkalmazásával az elkészült üvegtábla felülete mintázott lesz. Az üvegtáblák a legváltozatosabb színekben illetve színkombinációkban kaphatók (pl. átlátszó, opál, irizált, márványos).

Ólomüvegezés

munkában

Az elkészíteni kívánt tervet először papírra rajzolom, az egyik példányból sablont készítek. Ez azt jelenti, hogy részekre vágom a képet, vékony csíkot levágva a darabok között, ami a fólia (lásd később) vastagságának felel meg. A kivágott sablonokat az üvegtáblára téve körberajzolom. A bekarcolás keményfém kerekes vágóval történik, az üveg a vágási nyomvonal mentén letörhető. Ehhez különféle fogók szükségesek. Az ívelt vonalaknál ritkán lehet egy vágással formára törni az üveget. Mivel a karcolás mentén az üveg végig bereped, úgy kell felrajzolni a darabokat, hogy ne haladjon keresztül a vágás egy másik sablonrészen. A szabási veszteség függ a sablonok méretétől és formájától. A kivágott üvegdarabok széleit csiszológéppel méretre csiszolom, majd az eredeti tervre helyezve ellenőrzöm, és ha kell, még csiszolok rajtuk. Az üvegdarabokat H ólomprofilba foglalom. A csatlakozási pontoknál összeforrasztom a síndarabokat.

A forrasztópákával megolvasztott forrasztóónt a folyósító szerrel bekent felületre csepegtetem, először a csatlakozási pontoknál, majd a sín egész felületére félköríves varratot forrasztok. Forrasztás után megtisztítom a varratokat és az üveget, majd, ha a munka kívánja, patina oldattal színezem a forrasztást réz, bronz vagy fekete színre (a varrat alapesetben ezüstszínű). Újabb tisztítás után még fényezem a felületet, és ezzel elkészült az alkotás!

Tiffany technika

Hasonló az ólomüvegezéshez, de a viszonylag vastag ólomsín helyett rézfóliát használunk, így keskenyebb lesz a forrasztás, ezáltal szebb lesz az alkotások kivitele. Egészen apró, körömnyi üvegdarabok is tervezhetők. Különleges, erre a célra gyártott színes üvegeket használok, ezek nagy része amerikai üveggyárak termékei. A szivárvány minden színében, gyönyörű színkombinációban kapható díszüvegek egy része transzparens (átlátszó), másik része opálos kivitelű, de ezeken is áttetszik a fény kisebb-nagyobb mértékben. Más jellegű üveget használok ablakba függeszthető és mást a falra is rakható képekhez. Sokszor használok üveggyöngyöket, melyek domború felülete csillogva veri vissza a fényt.

Tiffany technikával készült alkotásaimat szinte bárhova tudom ajánlani,  tekintetet vonzó színfoltok a lakásban, legyen az tükör az előszobában,  egy szép doboz a komódon, vagy látványos ablakdísz.

Üvegolvasztás/rogyasztás (fusing)

Ehhez üvegolvasztó kemence szükséges, általában 680-830 C fok közötti hőmérsékletet használok. Csak olyan üvegeket lehet összeolvasztani egymással, amelyek hőtágulási együtthatója megegyezik, vagyis kompatibilis. Az egyes üveggyárak más együtthatójú üvegeket gyártanak fusing célra, ezeket külön jelölik.

Először kivágom és összerakom az alapüveget a díszítménnyel együtt, a szükséges hőfokon és ideig olvasztom, majd kihűlés után újra kemencébe kerül, most már rogyasztó formába, így nyeri el végső formáját.

Nem csak sík üveglapok, hanem üvegporok, üvegdarák és egyéb díszítő termékek is színesítik a palettát. Ezek használatával teljesen egyedi kompozíciók születnek, melyek látványos elemei lehetnek a lakásberendezési tárgyaknak.