Krilla Glass logo

Krilla Glass - Mózes Krisztina üvegműves és üvegékszer készítő

Krisztina

Mindig is elvarázsolt a színek játéka. A legtöbb ember hasonlóképp érez: kaleidoszkópot nézegetve vagy szivárványt csodálva. Gyerekkoromban lelkesen gyűjtöttem színes kavicsokat, később gyöngyből készítettem ékszert.

Hat éves korom óta zongorázom. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztem orgonaművész -tanári és karvezető szakon. Évekig orgonáltam ill. koncerteztem az ország különböző templomaiban és közel 20 éve vagyok a Solymári Szokolay Bálint Nőikar egyik karnagya. Orgonajáték közben gyakran csodáltam a templom színes ólomüveg ablakain átszűrődő fényt.

A zene mellett az utóbbi években intenzíven foglalkozom üvegtárgyak készítésével. Kipróbáltam többféle hobby-technikát (üvegmatrica, üvegfestés, gyöngyözés). 2003-ban lehetőségem nyílt megismerkedni az ólmozott üvegablakok készítésének technikájával, Török Sára iskolájában és OKJ szakvizsgát tettem. Ezután kezdtem el foglalkozni tiffany technikával készült ablak/faliképek, lakberendezési tárgyak készítésével. Legjobban a természetből vett, vagy vallásos motívumok alapján szeretek dolgozni. Sok képet készítettem megrendelésre ill. ajándékba. Az elmúlt évek során készült képekből többször mutattam be válogatást különböző kiállításokon.

Első medáljaimat 2005-ben tiffany technikával készítettem, nem sokkal később pedig rátaláltam egy új lehetőségre: az üvegolvasztásra (fusing). Üvegolvasztó kemencében, kb. 800 fokon sokféle üvegékszer készülhet: medálok, gyűrűk, fülbevalók, illetve egyéb öltözködési kiegészítők. 2006 tavaszán a Szimultán tanoda Fusing-üvegdísztárgy és Ezüstékszer készítőnek ismert el. Ezzel egy időben sikerült otthoni műhelyemet is felszerelni egy üvegolvasztó kemencével, ami lehetőséget adott a különböző üvegfajtákkal és formákkal való aprólékos kísérletezésre. Az üvegékszerek mellett 2007-től elkezdtem üvegtálak rogyasztásával is foglalkozni, a 2008-as évet pedig fali és asztali lámpák készítésének szenteltem.

A kézműves vásárok, ahol saját tervezésű ékszereimmel, ill. kisebb üveg dísztárgyakkal jelenek meg, jó lehetőséget biztosítanak a vásárlóimmal való személyes kapcsolatra. Az általam tervezett és készített tárgyakat rendszeresen zsűriztetem a Képző- és Iparművészeti Lektorátusnál. Az üzletvitelben és számítástechnikában férjem a segítőtársam. Cégünk neve (Krilla) keresztnevünk első szótagjainak összevonásából keletkezett.